Aromaterapie na podzimní chmury

Podzim je klidným obdobím plným barev. Na druhou stranu k němu ale patří i nepříjemný vítr, déšť a teploty kolem nuly, které se mohou podepsat jak na naší náladě, tak imunitě. Proto je nejvyšší čas sáhnout po éterických olejích – kromě voňavého bytu vám zajistí silnou obranyschopnost a zaženou podzimní depku.

Jak s aromaterapií pracovat

Éterické neboli esenciální oleje se používají velmi snadno. Nás teď bude zajímat především to, jak je využít na zlepšení nálady a k prevenci nachlazení. První možností je klasická aromalampa, kterou asi není potřeba si dlouze představovat. Skvělé jsou ale i aromadifuzéry, například tenhle od Primavery, který se stane ozdobou každého dětského pokojíčku. Stačí do jeho zásobníku nalít čistou vodu a doplnit ji o 3–5 kapiček zvoleného éterického oleje.

Éterické oleje proti nachlazení

Zasedla si na vás rýma nebo kašel? Případně chcete preventivně posílit imunitu? Pak mrkněte na směs s názvem Pančavský vodopád, již vyrábí značka Tvoje svíčka. Má opravdu intenzivní, kafrovou vůni s tóny eukalyptu, niaouli, červeného tymiánu a borovice a je naprosto úžasná během nachlazení. Nejenže podporuje vykašlávání a usnadňuje dýchání, ale také podporuje relaxaci a pomáhá uvolňovat ztuhlé svaly.

Snímek obrazovky 2023-11-01 v 9.53.25

Kromě předem namíchaných směsí můžete sáhnout také po jednodruhových éterických olejích. Jako prevence virových onemocnění či první pomoc při nachlazení se osvědčily: 

  • eukalyptus radiata – platí za silné antivirotikum, takže pokud vás trápí nachlazení, je to éterický olej číslo jedna
  • jedle bělokorá pomáhá rozpouštět hleny, usnadňuje dýchání a je skvělá i na ztuhlé klouby
  • majoránka, kardamom – podporují rozpouštění hlenů a jejich vykašlávání
  • kadidlo – působí jako balzám na plíce podrážděné kašláním

Zažeňte podzimní depku

Denní světlo a sluneční paprsky mají poměrně velký vliv na to, jak se cítíme nejen po fyzické, ale i psychické stránce. A protože jich během podzimu nezadržitelně ubývá, můžeme se cítit pod psa. Chcete-li se podzimní depresi letos úplně vyhnout, vyzkoušejte tyto esenciální oleje:

  • ylang-ylang – ačkoliv je známý hlavně jako afrodiziakum, má také příznivé účinky na psychiku; zklidňuje pocuchané nervy a celkově povznáší ducha
  • levandule – levandule se svým sedativním působením pomáhá zlepšovat kvalitu spánku, mírní úzkosti a má také antidepresivní účinky
  • petitgrain – tento éterický olej s květinovou vůní, v níž nechybí dřevito-bylinné podtóny, snižuje úroveň stresu, mírní podrážděnost a nervové vypětí

Snímek obrazovky 2023-11-01 v 9.19.14

Užijte si voňavý advent

Nemůžete se dočkat Vánoc a netrpělivě odpočítáváte každý den do Štědrého dne? Pak vás jistě potěší adventní kalendář, který už tradičně nabízí například značka Primavera. Najdete v něm vzorečky různých éterických olejů i jejich směsí, v nichž nechybí šťavnaté tóny citrusů, které mají antidepresivní účinky, mírní úzkosti a dodávají energii. Podobně jako v předvánočních směsích, které jsou k dostání i ve formě pokojových sprejů.