Co dělat a čemu se vyhnout, pokud máte akné

Ani ten nejlepší krém na akné vás sám o sobě nezbaví pupínků nebo černých teček. Akné je totiž komplexním stavem, na který má vliv celá řada faktorů. My se dnes ale zaměříme zejména na to, jak o aknózní pleť správně pečovat a čeho se naopak vyvarovat.

Kde se bere akné

Na vznik akné má vliv nadměrná produkce kožního mazu, který zkrátka a jednoduše nestíhá z pleti odcházet, a způsobuje tak ucpání póru – vznik pupínku. Někdy se ale může stát i to, že se na pleti nahromadí odumřelé kožní buňky. Následně se sloučí s mazem, čím se opět vyklube pupínek. A v neposlední řadě se na tvorbě akné podílí také přemnožené bakterie v pleti, nevhodná kosmetika nebo celkově nezdravý životní styl. Ať už mluvíme o nevyvážené stravě, nebo třeba nedostatku spánku.

Takhle raději ne…

Všude možně po internetu, ale i mezi lidmi, kolují různé mýty o tom, jak se má pečovat o pleť při výskytu pupínků. Určitě zapomeňte na rady ve stylu, že pomáhá zubní pasta na akné. Není tomu tak. Zubní pasta obsahuje všelijaké chemické látky, které mohou stav pleti naopak zhoršit. Dále se kromě mačkání pupínků vyhněte i přehnanému čištění pleti pomocí produktů, které obsahují dráždivé antibakteriální složky. Pleť zbytečně vysušují.

897A0163

Čištění pleti při akné

Pokud chcete mít perfektně vyčištěnou pleť, pak se zaměřte na tzv. dvoufázové čištění. Volte šetrné produkty, které nevysušují a nedráždí. Prvním krokem je pečlivé vyčištění pleti, během nějž odstraníte nejen make-up, ale i zbytky produktů s SPF a nadbytečný maz. Použít k tomu můžete např. jemnou čisticí emulzi Hemptouch, která udržuje optimální kožní pH. Ve druhém kroku pak pleť dočistěte, například pomocí tonika (vybírejte tady). Tento typ produktu neobsahuje alkohol, pomáhá pleť hydratovat a současně ji připravuje na následnou aplikaci krému nebo séra.

A co různé peelingy? Pokud vás trápí akné, vyhýbejte se mechanickým peelingům s velkými zrníčky. Při jejich používání dochází k obrušování pleti a poškozování její ochranné bariéry, což vytváří ideální podmínky pro množení bakterií. Mnohem lepší volbou jsou produkty s obsahem ovocných kyselin, jako je čisticí gel Eco by Sonya Super Citrus Cleanser. Nejenže redukují pupínky, ale také celkově vyhlazují pleť a účinně zesvětlují jizvy po akné. A do své beauty rutiny můžete zařadit i jílovou masku od Dr. Hauschka, která funguje jako magnet na nečistoty i přebytečný maz.

Bez hydratace to nejde

I mastná a problematická pleť potřebuje hydratovat. Často  panuje mylný názor, že když pleť vysušíme, bude se méně mastit. Opak je však pravdou. Je-li pleť dehydratovaná, pak se právě mastí ještě víc.  Proto do své každodenní beauty rutiny zařaďte buď hydratační sérum, nebo krém s aktivními látkami jako kyselina hyaluronová apod. Výborné je například hydratační sérum Anela Růžové z nebe. Voní po lipovém květu a dá se libovolně vrstvit, podle aktuálních potřeb vaší pleti.

897A9655

Krém či sérum na akné

Po vyčištění pleti a její hydrataci přichází na řadu krém na akné. Ten by měl nejen redukovat nadměrnou produkci mazu, ale také stahovat póry a zabraňovat jejich ucpávání. Pro každodenní péči se skvěle osvědčil Meduňkový krém Dr. Hauschka, který je určený na problematickou pleť.

A co dělat, pokud už se nějaký ten pupínek přeci jen objeví? Velké oblibě se těší třeba zinková mast Anela Bílá noční teenka, která funguje jako lokální noční péče. Zklidňuje začervenání a pleť intenzivně regeneruje, aniž by ji zanechávala mastnou. Báječný je ale i chladivý Spot Acute gel Primavera s extrakty z šalvěje, heřmánku či vrbové kůry. Funguje jako SOS na zanícené póry, pupínky i černé tečky, podporuje čištění pleti a urychluje její regeneraci.

Pro celkovou péči o tzv. problematickou pleť” nabízí různé značky celé funkční řady zahrnující čisticí gely, krémy, fluidy atd. My máme skvělou zkušenost se značkou Dr. Hauschka, Hemptouch, Anela nebo Primavera. V našem obchodě vám rádi poradíme.