By Mukk – organická kosmetika inspirovaná mořem

Estonský ostrov Saaremaa je místem, kde se rodí jedinečná kosmetika by Mukk inspirovaná přírodními krásami. Jejím základem jsou organicky certifikované suroviny – ať už se jedná o mořskou vodu, nebo extrakty z červených i dalších řas, sklízených přímo na pobřeží.

Laskavá k tělu i životnímu prostředí

Veškeré řemeslně vyrobené receptury, které pod rukama vědců a chemických inženýrů vznikají ve vlastní, nezávislé laboratoři, neobsahují žádné syntetické přísady ani konzervanty, které by mohly narušit kožní mirkobiom. Naopak v nich najdete ekologicky certifikované složky (Cosmos, Ecocert), mezi něž kromě červených řas z pobřeží Estonska patří i fermentované laktobacily, které jsou specialitou značky a posilují přirozenou kožní bariéru.

Z lásky k farmacii

„Pamatuji si, jak jsem jako malá chodila s matkou do lékárny. Fascinovaly mě ty velké jantarové lahvičky a lékárníci, kteří vyráběli jednotlivé receptury,“ to jsou slova Gerdy, spoluzakladatelky a výkonné ředitelky značky by Mukk. Do doby, kdy po studiích začala sama pracovat v lékárně, se ale mnohé změnilo a výroba léčivých mastí se přesunula do velkých továren. A právě odtud se zrodila myšlenka tvořit něco „osobnějšího“, kterou přírodní, ručně vyráběná kosmetika splňuje bezezbytku.

Snímek obrazovky 2023-09-14 v 8.59.26

Když se kosmetika stává uměním

Své síly spojila Gerda se Sabine, která je v by Mukk kreativní ředitelkou. Tvorbu jednotlivých receptur přitom vnímá jako opravdové umění – všechny použité ingredience, ať už mají sebelepší účinky, musí ve výsledku tvořit dokonale harmonický celek. A protože má Sabine letité zkušenosti i z oblasti designu, je jejím hlavním úkolem vytvořit takový obal, který je stejně dobrý jako produkt, který se v něm ukrývá.

Snímek obrazovky 2023-09-14 v 9.20.25

Krása jednoduchosti

Protože tvůrcům kosmetiky by Mukk není lhostejné životní prostřední, hledají nové cesty, jak při výrobě používat co nejméně plastů. Obaly jsou proto vyrobeny z recyklovaných materiálů – krémy a masky jsou dodávány v hliníkových tubách a zbytek produktů je balen do hnědého lékárenského skla, které lze snadno zrecyklovat.