Jak přes zimu hydratovat pleť

Přemýšlíte, zda vůbec v zimě používat hydratační produkty? Odpověď zní ano. Díky dostatečné vlhkosti a výživě se pleť totiž mnohem lépe zvládne vyrovnat s náročnými vnějšími vlivy.

Zapomeňte na mýty

Také už jste někde slyšeli nebo četli o tom, že vám používání hydratačního krému během zimy zničí pleť? Nebo že vám krém na obličeji dokonce zamrzne? Nic z toho není pravda. Zatímco ruce či vršek hlavy si chráníme rukavicemi a čepicí, naše pleť je v zimě úplně „nahá“. A pokud jí nedopřejete dostatečnou péči (hydratace, výživa), dojde k oslabení její ochranné vrstvy. Pleť je pak vysušená, může šupinatět a působí celkově mdlá a bez života.

Když pleť postrádá vlhkost

Dehydratovaná pleť = suchá pleť? Tak snadné to není. Dehydratací totiž může trpět i pleť, která je smíšená, nebo dokonce mastná. A podle čeho to poznáte?

  • na obličeji se objevují drobné šupinky
  • dochází ke vzniku rozšířených pórů a černých teček
  • pleť je citlivější, působí napjatě, a přesto může být mastná
  • objevují si na ní známky předčasného stárnutí (drobné vrásky)

897A5961

Jak předejít dehydrataci

Pokud chcete, aby vaše pleť zůstávala i přes zimu hezky hydratovaná, nestačí si jen koupit kvalitní hydratační krém a několikrát denně se jím mazat. Pamatujte i na další pravidla. Při čištění a odličování pleti se zřekněte produktů na bázi mýdla a používejte pouze vlažnou vodu. Pleťovým vodám, tonikům či sérům s obsahem alkoholu, který vysušuje, se spíše vyhýbejte. A samozřejmě nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim - pleť je potřeba zavlažovat i zevnitř.

Hydratace pleti krok za krokem

Aby vaše pleť vytěžila z hydratační péče co nejvíce, zaměřte se na vrstvení produktů, které je v poslední době velmi populární. Tj. začněte s nejlehčími recepturami na bázi vody (např. květová voda) a postupně se propracujte až k hydratačnímu krému či fluidu. 

Krok č. 1: hydratační sérum/květová voda

Jakmile máte pleť pečlivě odlíčenou a dočištěnou, sáhněte po květové vodě (hydrolátu) nebo hydratačním sérum. Oba typy produktů hezky zvláčňují pleť, ale hydratační séra jsou přeci jen o něco účinnější. Často obsahují aktivní látky jako aloe vera, tremella, mořské řasy nebo kyselina hyaluronová.

Krok 2: olejové sérum/jednodruhový olej

Až budete mít nanesené hydratačním sérum či květovou vodou, je čas na olej nebo olejové sérum. Příliš dlouho však neotálejte. Pleť by měla být stále vlhká, aby se do ní olej dobře vstřebal a uzamknul v ní získanou vlhkost. Pokud váháte, který produkt zvolit, vyzkoušejte některé z olejových sér nebo skvělý jednodruhový olej - arganový olej od Kahina Giving Beauty nebo od Anely. Krásně pečující a oblíbený je i šípkový olej od Sozole rose.

897A4847

Krok 3 - hydratační krém/fluid

Při vrstvení produktů není vhodné používat hutné krémy či hloubkově pečující balzámy, aby pleť nebyla zbytečně zatížená. Naopak vsaďte na lehčí krémy a fluidy. Skvělé je třeba vyrovnávací pleťové mléko Dr. Hauschka nebo hydratační fluid PRIMAVERA Cream Fluid Mattifying. Naším favoritem je pak u suché pleti třeba meruňkový krém Dr. Hauschka nebo zpevňující peptidový krém Und Gretel ZART, který pečuje o všechny typy pleti.

Malé tipy na závěr

Pokud jste mladší (přeci jen je tento článek cílen na ženy 35+), nebo máte v oblibě hutnější krémy či balzámy a nechcete se jich vzdát, pak vynechte krok 2, tj. použijte hydratační sérum/hydrolát a pak hned krém.

Co se týče vrstvení produktů, některé značky jej doporučují v trochu jiném pořadí. Krok 1 zůstává stejný, tj. květová voda/hydratační sérum, ale kroky 2 a 3 jsou prohozeny. Na hydratovanou pleť nanesete fluid nebo krém a péči takzvaně “uzamknete” olejem nebo olejovým sérem. My hlasujeme pro první variantu popsanou výše, ale směle vyzkoušejte, jaký postup vyhovuje právě vaší pleti.